(+36) 77/ 491-101 | (+36) 30/9382-610 newplast@newplast.hu

Amikor több indiai városban is részleges vagy teljes tilalmat vezettek be a műanyag zacskókra, a környezetvédelem szószólói megtapsolták.

Amikor több indiai városban is részleges vagy teljes tilalmat vezettek be a műanyag zacskókra, a környezetvédelem szószólói megtapsolták az erőfeszítést. Azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem mindenki számára lenne előnyös a kezdeményezés. Amellett, hogy az emberek elfelejtik ezeket a zacskókat, a kevésbé szerencsések nem engedhetnek meg maguknak olyan alternatívákat, mint a szövetből készült zacskó, ami bizonytalan helyzetbe hozná őket.

Szembesülve ezzel a problémával a 25 éves vállalkozó Ashwath Hegde úgy döntött, hogy kidolgoz egy megoldást. A Mangalore-i születésű feltaláló mintegy négy évig folytatott kutatást, mielőtt megtervezett egy olyan zacskót, ami burgonyából és tápióka keményítőből készül. Cége, az EnviGreen jelenleg 100 százalékban organikus, biológiailag lebomló és környzetebarát zacskókat gyárt, amelyek hasonlóak a műanyag zacskókhoz a tartósságukat és kinézetüket tekintve, de nem károsítják a környezetet. (1)

A jelenleg katari székhellyel rendelkező cég vezetője Ashwasth a következőket mondta:

Mangalore város a műanyag zacskók gyártásának és forgalmazásának tilalmát rendelte el 2012-ben. A döntést azonban anélkül hozták, hogy alternatív megoldásokkal készültek volna. Az emberek amiatt aggódtak, hogyan fogják hazavinni a megvásárolt termékeket a piacról. Nem mindenki engedhette meg magának az 5-15 rúpiába kerülő zacskókat, hogy hazavigyenek egy kiló cukrot. Úgy döntöttem, hogy kidolgozok egy megoldást, miután hallottam ezekről a problémákról a szülővárosomban.

Emblémázott reklámtáskák láthatóak a képen. Ezek speciális lebomló műanyagból készülnek

Emblémázott reklámtáskák láthatóak a képen. Ezek speciális lebomló műanyagból készülnek

A természetes zacskók, melyek körülbelül tizenkét összetevőből állnak, tartalmaznak burgonyát, tápiókát, kukoricát, természetes keményítőt, növényi olajat, banánt és virág olajat. Amikor kidobják, az EnviGreen zacskó körülbelül 180 nap alatt lebomlik. Egy pohár vízbe helyezve mindössze 15 másodperc alatt feloldódik. Ez azt jelenti, hogy amikor eldobják a zacskót, semmi sem marad utána a környezetben, ami károsítaná az élővilágot. Annak bizonyítására, hogy mennyire biztonságosak az EnviGreen zacskók, Ashwath elfogyasztott egy zacskót, miután vízben felforralta egy interjú során.

Egyáltalán nem használunk semmilyen vegyszert. Még a zacskók nyomtatásához is természetes, organikus festéket használunk,” – mondta Ashwath.

Bár egy EnviGreen zacskó előállításának költsége körülbelül 35 százalékkal magasabb, mint egy műanyag társáé, így is 500 százalékkal kevesebbe kerül, mint egy textil zacskó.

Hogy legyen egy hozzávetőleges elképzelés, egy 33×40 centiméteres EnviGreen zacskó költsége 3 rúpia, míg egy azonos méretű műanyag zacskó 2 rúpiába kerül,” – részletezte a vállalkozó.

A zacskó ellőállításához az összes nyersanyagot folyékony állapotba alakítják át. Ezután a keverék egy hat lépésből álló eljáráson megy keresztül, melynek során kialakul a késztermék. A cég mintegy 60 embert foglalkoztat Bangalore-ban, és az üzem mintegy 1000 tonnányi zacskót állít elő havonta. Ashwath és csapata Karnátaka állam vidéki gazdáitól szerzik be a szükséges anyagokat. “Azt is tervezzük, hogy szétosztjuk nekik a magokat, hogy segítsünk megtermelni a zacskókhoz szükséges anyagmennyiséget,” – mondja.

Az EnviGreen zacskók jelenleg Katarban és Abu Dhabiban vásárolhatók meg, de az újító a jövőben számos helyen kívánja előállítani és értékesíteni.

Egyedül Bangalore városa több mint 30.000 tonna műanyag zacskót fogyaszt el havonta. Ezért szeretnénk létrehozni elég gyártó létesítményt, mielőtt elkezdjük forgalmazni az egyéni fogyasztók és a helyi üzletek számára. Elkezdtük ellátni az olyan kiskereskedelmi vállalatok láncait, mint a Metro és a Reliance, melyek most decemberben kezdik el használni a zacskóinkat,” – mondja a 25 éves vállalkozó.

Forrás: ujvilagtudat.blogspot.com

Scroll Up